Marmorskivor

Marmorskivor

Carraramarmor är en av världens mest kända typer av marmor som är vit eller blågrå. Carraramarmor är en bergart från Italien som karakteriseras av den harmoniska utformningen av kristallerna och deras transparens och skarphet.

Mest marmor produceras i Italien, men även Kina, Indien och Spanien är stora marmorproducenter, samt ett antal afrikanska länder som Angola och Zimbabwe. Marmor utvinns också i Sverige, där Kolmårdsmarmorn från Östergötland kanske är den mest välkända. Kolmårdsmarmor är en av de hårdaste marmorsorterna i världen och skiftar i grönt.

Marmorskivor är mycket populära som köksbänkar, men är minst lika attraktiva i badrum, som fönsterbänkar och har en stor mängd andra användningsområden. Det är ingen överdrift att påstå att marmorskivor är ett klassiskt byggmaterial, med tanke på att det använts i tusentals år av människan. Marmorns popularitet har inte avtagit genom årtusendena – snarare tvärtom. Däremot har du idag fler typer av marmor att välja på än den närmast tillgängliga. Hur en marmorskiva ser ut beror på var den kommer ifrån.